v. forskningschef Niels Jessen og enhedschef Annelli Sandbæk
Niels starter med at spørge panelets brugere, hvor mange der har været med i forskningsprojekter. Hvortil en stor del af panelet rækker hånden op.
Niels fortæller at det er blevet nemmere at engagere og involvere mennesker med diabetes i relevante forskningsprojekter efter tilblivelsen af Steno Diabetes Center Aarhus; "Vi har fået et tæt samarbejde med vores patienter – et samarbejde som er ret unikt ift. hvordan man samarbejder med patienter om forskning i andre dele af verden".
Niels fortæller endvidere at han som forskningschef bl.a. skal pege på, hvilken type forskning SDCA skal bedrive, og desuden sikre et forskerhold af ph.d. studerende og vejledere, der kan varetage denne type forskning.
I den kommende forskningsstrategi skal det beskrives, hvordan SDCA over den næste ti-årige periode vil bedrive forskning, og hvordan et godt samarbejde med de personer, som indgår i forskningen sikres. Forskningsstrategien skal godkendes af SDCA's bestyrelse.
Annelli fortæller at forskere fra den tværsektorielle forskningsenhed har fokus på "alt det der ligger rundt om mennesket med diabetes". De kigger bl.a. på samarbejdet ml. kommune, hospital og egen læge, og hvad der har betydning for at skabe et optimalt behandlingsforløb ml. de tre sektorer. De har også fokus på forebyggelse af type 2-diabetes hos børn, unge og voksne. Aktuelt undersøger de f.eks. det sunde liv blandt fodboldfans i et samarbejde mellem Køge Boldklub og AGF.
Panelet spørger ind til forskningen i at forebygge og kurere type 1-diabetes. Niels fortæller, at man i øjeblikket undersøger hvorvidt sideeffekter af andet medicin kan have en positiv betydning for behandling af type 1-diabetes. Bl.a. har man fundet en sammenhæng ml. influenzavaccine hos børn og udsættelsen af betacellernes destruktion.
Der bliver også spurgt ind til forskningssamarbejdet mellem de fem Steno Centre. Her fortæller Niels, at selvom centrene er forskellige og deraf også har forskellige forskningsinteresser, så har oprettelsen af centrene også bidraget til et stærkt nationalt forskningssamarbejde. Samarbejdet er blevet lettere end tidligere både fordi der er flere ressourcer, men også fordi der er en fælles indgang til samarbejdet. Der er stadig konkurrence mellem forskere, men det er en sund konkurrence, der er med til at sikre en høj grad af kvalitet i forskningen.
Niels påpeger at; "når vi skal lave diabetesforskning i verdensklasse, så er det essentielt at have dem med, som vi skal forske på; nemlig mennesker med diabetes. De spørgsmål som vi skal undersøge og være nysgerrige på skal være relevante og komme de rigtige mennesker til gavn".
Trine introducerer afslutningsvis til gruppearbejdet, som omhandler fremtidsperspektivet på livet med diabetes. Panelet skal tage udgangspunkt i 4 fiktive fremtidspersoner og arbejde med hvilke muligheder og udfordringer, der er i deres liv og oplevelse af at have diabetes i 2033.