Diabetesteknologi

Du har måske allerede hørt om, at man kan få forskellige former for diabetesteknologi til at måle sit blodsukker og dosere insulin.

Teknologien inden for diabetesbehandlingen er i konstant udvikling og antallet af patienter, der kan tilbydes diabetesteknologi er stigende.

Hvem kan få hvilken teknologi?

Diabetesteknologi kan tilbydes ved behov igennem din diabetesklinik. Der er særlige behandlingsmæssige kriterier, som skal være opfyldt for at insulinpumpebehandling kan tilbydes.

Det er politisk besluttet, at alle med type 1-diabetes i Region Midtjylland tilbydes en sensor inden udgangen af år 2028.

Sensorer bliver derfor løbende tilbudt til alle med type 1-diabetes i Danmark.

Sensorbaseret glukosemåler

En sensor er et alternativ til fingerprik.

Med sensoren kan man se sin blodsukkerværdi døgnet rundt uden at skulle prikke sig i fingeren.

Sensoren sættes i underhuden, for eksempel på overarmen eller maven. Blodsukkerniveauet aflæses enten via en separat aflæser eller via en app på ens mobiltelefon.

En sensor kan bruges alene eller i kombination med en insulinpumpe.

Insulinpumpe

En insulinpumpe er en lille maskine, der er programmeret at frigive den mængde insulin, som kroppen har brug for.

Insulinpumpen er indstillet, så den henover døgnet tilfører basalinsulin.

Insulinpumpen kan ikke automatisk give den ekstra insulin, der er brug for, når man spiser kulhydrater eller foretager andet, som påvirker ens blodsukker.

Fortsæt med at måle blodsukker

Det er derfor stadig nødvendigt at måle sit blodsukker før et måltid og vurdere, hvor mange gram kulhydrater måltidet består af.

Begge dele indtastes i insulinpumpen før måltidet, og så foreslår pumpen den nødvendige mængde insulin.

De nyeste insulinpumper fungerer sammen med en glukosesensor og afgiver efter behov en passende mængde insulin baseret på sensorværdierne.

Nyttige links