Se opskrifter på retter til frokost og aftensmad
Her finder du opskrifter på retter til frokost og aftensmad, og hvor mange kulhydrater der er i opskrifterne.
Ingredienser (ca. 18 stk.)
- 2 stk store modne bananer (eller 3 små)
- 2 æg
- 1 dåse kikærter (skyllede og afdryppede)
- 2 dl havregryn
- 2 dl mælk
- 1 knivspids salt
- 1 tsk vaniljesukker
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk citrussaft
- 1 tsk sirup
- 2 spsk olie eller flydende plantemargarine (til stegning)
Sådan gør du
- Kom alle ingredienserne (med undtagelse af fedtstoffet) i en skål og blend til en ensartet masse
- Der kan bruges enten en stavblender, alm. blender eller en foodprocessor
- Lad dejen stå i 10 min. på køkkenbordet
- Varm panden op (middelhøj varme) og steg pandekagerne i 1/2 tsk olie i ca. 2 min. på hver side til de har opnået en gylden farve. Man behøver ikke fedtstof mellem hver pandekage
- Pandekagerne kan f.eks. toppes med vaniljeskyr og lidt bær
TIP
Du kan sagtens fryse pandekagerne ned, men husk at lægge bagepapir imellem. Når de først er frosne, er de svære at skille fra hinanden
Næringsindhold pr. stk.
312 kJ/74 kcal., 8,5 g kulhydrat, 1,4 g kostfibre, 2,8 g fedt, 2,8 g protein
Se video
Videoen viser, hvordan du kan lave bananpandekager med kikærter.
Gå ind på adressen øverst i denne vejledning for at se videoen.
Ingredienser (8 stk.)
- 200 g broccoli
- 3 æg
- 6 dl mælk
- 3 dl havregryn
- 1 dl fuldkornsmel
- 1 tsk salt
- Sort peber, gerne friskkværnet
- 2 spsk olie eller flydende plantemargarine til stegning
Sådan gør du
- Blend alle ingredienserne sammen til en ensartet masse. Der kan enten bruges en stavblender, almindelig blender eller en foodprocessor
- Bruger du stavblender, kan du med fordel dampe broccolien i ca. 4 min. før den blendes
- Lad dejen stå i 10 min. på køkkenbordet
- Varm panden op (middelhøj varme) og steg madpandekagerne i 1/2 tsk olie i ca. 2 min. på hver side til de har opnået en gylden farve. Man behøver ikke komme fedtstof på mellem hver pandekage
- Pandekagerne kan også bages i et vaffeljern
- Put dit yndlingsfyld i og servér
TIPS
- Du kan sagtens fryse madpandekagerne ned, men husk at lægge bagepapir imellem. Når de først er frosne, er de svære at skille ad
- Gode både til aftensmad og madpakken dagen efter
Næringsindhold pr. stk.
718 kJ/170 kcal, 16 g kulhydrat, 3 g kostfibre, 7 g fedt, 9 g protein
Se video
Videoen viser, hvordan du kan lave broccolipandekager.
Gå ind på adressen øverst i denne vejledning for at se videoen.
Ingredienser (4 personer)
- 1 dåse/brik røde kidneybønner (ca. 240 g drænet vægt) eller ca. 100 g tørrede som udblødes natten over og koges i ca. 45 min.
- 300 g kogte og afkølede rosenkål eller grønne bønner (kan sagtens anvendes fra frost)
- 250 g hakket frisk grønkål
- 1 fed hvidløg, fintrevet
- 100 g feta
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk æbleeddike
- Salt og peber
Sådan gør du
Olivenolie, eddike, hvidløg salt og peber røres sammen. Rosenkål og kidneybønner vendes i. Grønkål vendes i. Det hele anrettes på et fad eller i en skål og fetaen smuldres over.
Næringsindhold pr. person
1092 kJ/260 kcal., 17 g kulhydrat, 8 g kostfibre, 13 g fedt, 15 g protein
Ingredienser (4 personer)
- 1 spsk raps-eller olivenolie
- 1 tsk kanel
- 1 tsk stødt koriander
- 1 tsk røget paprika
- 2 tsk spidskommen
- 2 løg
- 2 hvidløg
- 1 squash
- 1 aubergine
- 3 gulerødder
- 2 pastinak
- 3 bladselleri
- ½-1 rød chili eller ½-1 tsk chiliflager
- 2 dåser hakkede tomater
- 1 dl grønsagsbouillon
- 2 dåser/brikker røde kidneybønner,
drænede og skyllede - 20 g mørk chokolade
- Salt, peber
Sådan gør du
- Hak løg og hvidløg
- Riv squash og aubergine groft
- Skræl og skær gulerødder og pastinak i små tern
- Snit bladselleri i små skiver
- Snit rød chili fint
- Svits løg og hvidløg i olien ved middel varme
- Tilsæt krydderierne og svits i et par minutter
- Tilsæt revne og hakkede grønsager og svits et par minutter
- Tilsæt hakkede tomater og grønsagsbouillon
- Kom gryden i kog, kom låg på, skru ned og lad retten simre i 45-60 min
- Tilsæt kidneybønner og chokoladen
- Lad det småsimre i 5-10 min
- Smag til med salt og peber, evt. mere chili
- Serveres med frisk koriander, lime, creme fraiche, ris eller groft brød
Næringsindhold pr. person
1737 kJ/434 kcal., 54 g kulhydrat, 18 g kostfibre, 9,6 g fedt, 17,8 g protein
Ingredienser (4 personer)
- 2 løg
- 4 fed hvidløg
- 2 gulerødder (ca. 250 g)
- 2 spsk friskrevet ingefær
- 2 tsk stødt spidskommen
- 2 tsk karry, medium stærk
- 1 tsk chiliflager
- 2 tsk stødt koriander
- 200 g røde linser (2½ dl)
- 2 dåser hakkede tomater
- 3 dl vand
- 2 spsk raps-eller olivenolie
- Salt, peber
Sådan gør du
- Hak løg og hvidløg.
- Skræl og riv gulerødderne.
- Skræl og riv ingefæren.
- Brænd karryen af i olien i en gryde, og tilsæt de øvrige krydderier. Lad dem stege med i ca. 1 minut.
- Tilsæt løg og gulerødder og svits dem i krydderierne i et par min.
- Skyl linserne grundigt i koldt vand. Tilsæt linserne, vand og hakkede tomater til retten.
- Lad retten simre under låg i ca. 45 min. Tilsæt evt. ekstra vand undervejs, hvis den bliver for tyk.
- Smag retten til med salt, peber og evt. flere krydderier.
- Serveres med creme fraiche, evt. frisk koriander, naanbrød eller groft brød.
Næringsindhold pr. person
1595 kJ/380 kcal, 49 g kulhydrat, 11g kostfibre, 10 g fedt, 19 g protein
Se video
Videoen viser, hvordan du kan lave dahl med røde linser.
Gå ind på adressen øverst i denne vejledning for at se videoen.
Ingredienser (8 personer, 24 frikadeller)
- 400 g hakket svinekød max. 10% fedt
- 100 g tørrede hvide bønner eller 1 dåse/brik hvide bønner ca. 230 g drænet vægt
- 1 stort løg
- 1 fed hvidløg
- 1 æg
- 1 dl minimælk
- 2 spsk havregryn
- 1 tsk timian
- 1 tsk salt
- ½ tsk peber
- Rapsolie eller oliemargarine til stegning
Sådan gør du
- Hvis du bruger tørrede hvide bønner skal de stå i blød natten over og koges i ca. 45. min til de er møre. Hvis du bruger bønner fra dåse skal de skylles før brug.
- Blend bønnerne til en puré.
- Rør det hakkede grisekød sejt med salt og peber. Brug evt. en røremaskine.
- Kom de hvide bønner ned til kødet sammen med løg, hvidløg, timian, æg, havregryn og mælk. Rør et par minutter til en ensartet fars.
- Form frikadellerne, og steg dem gyldne på begge sider i rapsolie eller oliemargarine. Regn med 4-5 minutter på hver side ved middel varme.
Næringsindhold pr. stk.
280 kJ/67 kcal., 3 g kulhydrat, 1 g kostfibre, 3,5 g fedt, 5 g protein
Se video
Videoen viser, hvordan du kan lave frikadeller.
Gå ind på adressen øverst i denne vejledning for at se videoen.
Ingredienser (4 personer)
- 1 dåse kikærter (ca. 240 g drænet vægt)
- ½ grøn spidskål, snittet
- 2 dl ærter
- 1 rød peberfrugt i tynde strimler
- 1 rødløg i små tern
- 75 g fetaost
- Dressing:
- 2 spsk basilikumpesto
- 1 spsk oliven-eller rapsolie
- 1 spsk vineddike
Sådan gør du
- Skyl kikærterne og lad dem dryppe godt af.
- Bland dressingen sammen og rør kikærterne i.
- Anret de snittede grøntsager lagvis med kikærterne i dressingen.
- Smuldr fetaost over salaten.
- Hvis du ønsker en mere fyldig salat kan du tilsætte 200 g stegt kyllingebryst i skiver.
Salaten er nem at have med til frokost, hvis du anretter den i en bøtte med låg. Kan også bruges som tilbehør til aftensmaden.
Næringsindhold pr. person
1068kJ/254 kcal., 19 g kulhydrat, 8 g kostfibre, 12 g fedt, 12 g protein
Ingredienser (4 personer)
- 1 stort hokkaidogræskar
- 1 rød peberfrugt
- 2 store gulerødder
- 4 store kartofler (400 g)
- 2 løg
- 2 hvidløg
- ½-1 rød chili eller ½-1
tsk chiliflager - 1 spsk raps-eller olivenolie
- ½ tsk stødt ingefær
- ½ tsk stødt koriander
- 1 tsk spidskommen
- 1 liter grønsagsbouillon
- Salt, peber
Sådan gør du
- Skyl græskaret og skær det i grove tern (behold bare skrællen på)
- Skræl gulerødder og kartofler og skær i tern
- Skær peberfrugten i grove tern
- Hak løg og hvidløg
- Snit rød chili
- Svits alle grøntsagerne sammen med krydderierne i olien et par minutter
- Hæld grøntsagsbouillonen ved
- Lad suppen simre under låg i ca. 30 min.
- Blend suppen med en stavblender direkte i gryden eller i en blender
- Smag til med salt og peber
- Server suppen med frisk koriander og groft brød
Næringsindhold pr. person
1094 kJ/260 kcal., 36,6 g kulhydrat, 13,7 g kostfibre, 5,9 g fedt, 8,4 g protein
Ingredienser (4 personer)
- 100 g rå kikærter (eller ca. 240 g kikærter i lage drænet vægt = 1 dåse)
- 1 dl grønsagsbouillon
- 2 spsk rapsolie eller olivenolie
- Saft af ½ citron
- 1-2 hvidløg
- 1 spsk Tahin (sesamfrøpasta) – kan udelades
- ½ bundt persille
- ½ tsk salt
Sådan gør du
Kikærterne og de øvrige ingredienser blendes eller køres sammen på en foodprocessor.
Hvis du bruger rå kikærter skal de stå i blød natten over og koges 45-60 min.
Næringsindhold pr. person
864 kJ/206 kcal., 16 g kulhydrat, 4 g kostfibre, 12 g fedt, 6 g protein
Se video
Videoen viser, hvordan du kan lave hummus.
Gå ind på adressen øverst i denne vejledning for at se videoen.
Ingredienser (20 stk.)
- 1 dåse kikærter (drænet vægt ca. 240 g)
- 400 g hakket kyllingekød
- 1 løg, revet
- 1 fed hvidløg, revet
- 1 tsk stødt spidskommen
- ½ rød chili, finthakket
- 2 æg
- 1 tsk salt
- ½ tsk peber
- Rapsolie eller oliemargarine til stegning
Sådan gør du
Hæld væden fra kikærterne, skyl dem og blend dem.
Rør kyllingekødet, de blendede kikærter, løg, chili, æg og krydderier sammen til en fars.
Lad farsen trække ca. 10 min.
Form farsen til frikadeller og steg dem i fedstoffet på en varm pande ca. 4 min. på hver side til de er brune og gennemstegte.
Næringsindhold pr. stk.
283 kJ/67 kcal., 2,6 g kulhydrat, 0,9 g kostfibre, 3,8 g fedt, 5 g protein

