v. brugerinddragelseskonsulent Ditte Malene Risom og Pernille Remme Dalsgaard
Brugerrepræsentanterne har i maj 2022 svaret på et spørgeskema, der omhandler brugerinddragelse generelt, herunder deres deltagelse i StenoPanelet samt ønsker for fremtidig deltagelse i brugerinddragende aktiviteter.
Ditte præsenterer en evaluering af det første år på baggrund af besvarelserne fra spørgeskemaet.
Der er 16 af i alt 19 brugere, som har svaret på spørgeskemaet. I spørgeskemaet er brugerne blevet spurgt, om de ønsker at fortsætte i panelet. Der er på nuværende tidspunkt 16 der ønsker at fortsætte og to der har valgt at stoppe i StenoPanelet.
- Brugerne i StenoPanelet finder generelt arbejdet i panelet meningsfuldt, eftersom 81% svarer, at de i høj grad oplever arbejdet i stenoPanelet som meningsfuldt og 19 % i nogen grad.
- StenoPanelet er et engageret og meget aktivt panel. 14 brugere har givet udtryk for, at de altid gerne vil spørges omkring brugerinddragende aktiviteter. To brugere vil gerne deltage 4-6 gange ud over møderne i panelet.
- Den største motivation for at deltage i panelet er et ønske om at påvirke diabetesindsatsen, hvilket 88% nævner.
- Halvdelen føler, at de er klædt godt på til at drøfte emnerne på møderne, mens den anden halvdel i nogen grad føler sig klædt på.
- Deltagerne har også svaret på, I hvilken grad de føler, at de bliver informeret om, hvordan StenoPanelets input bruges i det videre arbejde? Her har 56% svaret i høj grad, 38% i nogen grad og 1 har svaret i mindre grad.
Spørgsmål i grupper:
Efter præsentationen af svarene fra spørgeskemaet arbejder panelet videre med en række spørgsmål.
Brugerne skriver hver 1-post it om hvad der har fungeret godt på møderne
og 1- post-it om hvor der er plads til forbedring.
Herefter opsamling i plenum.
Hvad har fungeret godt:
Temaerne:
Deltagerne finder temaerne relevante og med god spredning på emnerne, hvor det muligt at lære noget nyt. Det er også en fordel, at deltagerne kan komme med idéer til temaer, og der bliver lyttet til det. Tilbagemeldingerne er, at to oplæg fungerer bedre end tre – og det er der allerede blevet handlet på. Deltagerne oplever, at det er gode oplæg – og oplægsholderne er dygtige.
Fællesskab:
Deltagerne oplever, at det er positivt at møde andre med diabetes tæt på livet. Det kan både være som pårørende og brugere imellem og på tværs. Det er nævnes også, at det fungerer godt, at deltagerne har forskellige baggrunde – at der er stor åbenhed og masser af engagement.
At gøre en forskel:
Det betyder noget for deltagerne, at der deres input bliver brugt til gavn for andre og ikke mindst bliver taget alvorligt. En deltager beskriver dét, som ”muligheden for på en eller anden måde at have en ”stemme” i, hvordan Steno skal udvikle sig. Det er både gennem en aktiveringen på møderne, men også at blive inddraget ad hoc i andre henseender
Indblik i SDCA:
StenoPanelet er ikke kun at få input fra brugerne, men også at giver brugerne et indblik i, hvad der foregår i Steno, herunder hvad der rør sig og hvilke tiltag, der er på vej. Fx er deltagerne meget optaget af, hvilken forskning og hvad der afprøves for at sikre et godt liv med diabetes. Men der er også en bevidsthed om, at det ikke er alle tiltag som sker lige hurtigt, men det er interessant at følge udviklingen.
Mødeafholdelse og gruppedynamik:
Møderne opleves velkoordineret og tilrettelagt. Der fungerer godt, at deltagerne bliver aktiveret i både grupper og plenum. Det giver gode dialoger deltagerne imellem og samtidig mulighed for at reflektere. Det er en god idé med bordkort, så man kommer til at sidde og snakke med forskellige fra gang til gang. Som en en deltager beskriver det: ”efterhånden en god gruppefølelse = fri debatform”
Plads til forbedring:
Opfølgning:
Deltagerne har et ønske om mere opfølgning på, hvordan deres input er blevet brugt i det videre arbejde på SDCA, og hvad behandlerne får ud af det. Hvordan bruges de ting der tages op i panelet i praksis? Brugerne vil også gerne have input fra SDCA om deres oplevelser med panelet – godt og skidt.
Forberedelse inden møderne:
Flere deltagere ønsker en mulighed for at læse mere om emnerne inden møderne – Eventuelt links til supplerende materiale, som man kan læse, hvis man har lyst.
Derudover nævnes:
- Endnu mere opdeling efter interesser
- Vil gerne lære de øvrige mere at kende (navnerunde, skift bord undervejs)
- Måske mere tid til en dybere diskussion af et enkelt emne
Kommissorium genbesøges og brugerne forholder sig til følgende spørgsmål:
Hvilke ønsker og forventninger I har til det næste år i StenoPanelet?
Føler I jer klædt på til at diskutere emnerne på dagsorden? Kan der være behov for et formøde kun for brugerne inden?
Vil I gerne vide mere om, hvordan jeres input bruges i Steno Diabetes Center Aarhus, og har I nogle forslag til hvordan?
Opsamling:
Formøde:
- Hellere at flere informationer sendes ud før mødet
- Overvejelse om, at man mister mellemregningen og drøftelserne, hvis alle snakke bliver taget på en formøde, hvor ambassadører ikke deltager
Input:
Generelt gerne vide mere om, hvordan input bliver brugt.